Mina 2 år i Paris – St.Germain en Laye

Har fått lite undringar om hur det var att bo i Paris i 2 år. Lämna vänner och sitt liv i Stockholm för att komma till ett helt nytt land med en helt annan kultur o för att inte nämna den franska skolan :O Ska inte skriva överdrivet långt, utan rätt kortfattat 8)

Mellan 2002 -2004 så bodde min familj i Paris- pappas jobb förde oss dit som även Italien och Belgien. Jag blev riktigt glad när jag fick reda på att vi skulle flytta till Paris! något nytt! spennandeee! Tyvärr så var ja tvungen att lämna mina bästa vänner hemma i Stockholm men jag var inte orolig, för vi står varandra så nära så jag visste vi skulle hålla kontakten.
Här bodde vi i 2 år :)
Skolan jag och jenny gick på är Frankrikes 3dje ledande bästa skola, eller så var det nummer 2 med hela 3000 elever från dagis till Terminale (åk 3). Lyckas du med bra betyg här ifrån kommer du in på vilket universitet du vill i hela världen. Om du går ut med 16/20 på din slut BAC så räknas det som ett 20.0 i svenska betyg. Men att lyckas på bacen – good luck säger jag bara!

Jag sattes in i 5ème FS. Jag var 13 år gamal och hade läst 1 års franska. Nu hade jag 1 år på mig att lära mig det flytande för att sen till 8an sättas in i en helt fransk klass! Skolan vi gick på heter Lycée International. De har 11 sektioner, varje sektion representerar ett land, man hade 80% av sina lektioner på franska och 20% på sitt egna språk tex jag hade svenska och historia med min svenska klass.

Så mycket som man fick jobba i den skolan har jag nog aldrig vart med om! Rekordet var 5 prov på 1 dag. Man gick från ena provet till ett annat! I genomsnitt hade vi 15 läxor i veckan, rekordet ligger på 27 läxor på 1 vecka. Man började vid 09.00 och slutade kring 17.05. I 8an var min värsta dag Torsdagar…då började vi dagen med 2 timmar matte och AVSLUTADE dagen med 1 timme matte men den ökande Madame Van parys ( aka vampire) som mer än gärna skrek hur hon ville hänga upp elever på krokar på väggen och fick eleverna att börja gråta när de skulle räkna ut ett tal på tavlan.

Franska grammatik lektionerna var iof värst med Madame pancmaille roux. Vi hade alltid hennes lektioner i korridoren längst ner i skolan (6 våningar hög skola) och jag minns att jag o simon brukade stå och skaka innan hon kommit. Hon brukade alltid hacka på oss svenskar, alltid frågade hon oss att rabba upp verben i de olika formerna.

Men efter ett tag, efter jag scrat 18/20 och 20/20 på flera prov irad så lät hon mig vara. Samt Mme Van Parys, ibörjan bad hon mig flitigt gå fram till tavlan för att lösa ett problem men efter hon märkte att jag kunde räkna ut de olika uppgifterna så blev man inte lika rolig längre, hon ville ju ha någon att hacka på, kunna skrika lite på etc.

Men nu kanske det här låter som 2 mardrömsår men det var det verkligen inte! Så många vänner för livet som man fick under den här perioden! så många otroliga människa från hela världen! Jag känner 1 eller flera från nästan varje land i hela världen, inte alla såklart men iaf 50%.

Utan Tihana (australien), Andrea (norge), Lucia (spanien), Laura (belgien), Jessica (sverige), Emma (sverige), Hanna (sverige) så hade jag inte vart den personen jag är idag. Så roligt som vi hade det :D Det som var så härligt med den här skolan var att alla var i samma sits, föräldrar som hade internationella yrken, rest runt i världen, bott på många olika ställen (emma, hanna o jag bodde ju tex i Belgien samtidigt men lärde inte känna varandra förens nu i paris) Alla var med alla! det fanns inge skitsnack, det fanns ingen mobbing, alla var öppna för nya människor någonting jag tycker vi saknar i svenska skolor.

Visst saknade jag Stockholm och vännerna i Äppelviken men jag flög hem 1 gång i månaden för att gå på Eastman instetutet så jag kom frekvent och hälsade på :) o dt var alltid lika kul :D


Lucia ——————–> Laura ————————-> Jessica——————-> Emma

Tihana och Leanne! ———————————-> Hanna———–> Andrea

Underbara människor! The best!

18 kommentarer
 • hej, du brukar vara ute och resa mycket eller?
  Vilka länder har du varit till, ?
  och vilket land har du gillat mest?

  Felicia 2009-09-06 21:23:09
  Svara
  • Det verkar ha varit en jäävligt cool upplevelse..

   Carolita 2007-11-04 17:17:12 chululi.blogg.se
   Svara
   • Wow säger jag bara, låter sjukt kul. Själv skulle jag ha flyttat till Zürich i Schweiz efter 9an, men vi gjorde aldrig det. Ångrar verkligen det då och då, då jag inte är mycket för Sverige.

    Hade i så fall behövt lära mig tyska flytande, vilket jag nästan kan, och sen hade jag behövt läsa franska och kanske även italienska.

    Låter som en riktig dröm det där ;) Plus att du antagligen fick ett par sjukt bra skolår!

    Y 2007-11-03 22:12:45 envanligvackerdag.blogg.se
    Svara
    Visa alla kommentarer

    Tack, din kommentar publiceras när den godkänts av en redaktör.